OCC-1(b)

Az első saját fejlesztésű orgonakonzol-vezérlőelektronika.
Általános célú vezérlőnek készült, a fejlesztésre használt panel azonban annyira jól sikerült, hogy beépítésre került egy Allen System 120 -as régi orgonába.

A vezérlő tulajdonságai:

 • 32×8-as billentyű-mátrix kezelése. Ez 256 bemenetet jelent, mely elégséges 4db 5 oktávos manuál csatlakoztatására. A gyakorlatban ez 3db manuál + pedál összeállítást jelent
 • A mátrix bemeneteken felül rendelkezésre áll 56db független bemenet, melyekre a regiszterkapcsolók/pisztonok és egyéb bementek köthetők
 • 2db analóg bemenet (redőny és/vagy crescendo pedál kezeléséhez)
 • 1db MIDI kimenet: nem szükséges a plusz költséget jelentő MIDI-MERGER használata, a teljes orgonakonzol egy midi csatlakozón küldi az információkat.
 • Hardver szinten a MIDI bemenet is megvalósításra került, azonban ez a jelenlegi szoftververzióban még nincs használva (v.1.0 : 20140424). Későbbi fejlesztésként tervben van egy LED és/vagy LCD kijelző csatlakoztatása, illetve további fejlesztésként a vezérelhető regiszterkapcsolók kezelése is (a tárolt kombinációnak megfelelően automatikusan beállnak a regiszterkapcsolók)
 • egyetlen +12V -os tápfeszültség igény
 • Microchip PIC 16bites 40MIPS teljesítményű mikrokontroller

A vezérlőszoftver (firmware) tulajdonságai:

 • ultragyors működés, a mátrixbemeneteken nincs de-bounce (pergésmentesítés), így a billentyűlenyomástól maximum 2-3ms elteltével megjelenik a MIDI kimeneten az üzenet. Gyakorlati tapasztalat alapján nincs szükség a pergésmentesítő megoldásra, mely a régi analóg orgonák oxidálódott, bizonytalan működésű érintkező-kontaktusainak szoftveres “feljavítására” hivatott. A regiszterkapcsolók esetén viszont alkalmazásra került egy 10ms késéssel rendelkező szoftveres pergésmentesítés, mert itt nem probléma a késés.
 • MIDI Running-status megvalósítása, mely extrém esetben akár 33%-kal kevesebb MIDI adat kiküldését jelenti, azaz igen gyors és sok hangot tartalmazó részeknél kisebb lehet a késés a billentyűk leütése és a hang megszólalása között
 • Megszakításvezérelt MIDI rutinok
 • Az analóg bemeneteken hiszterézis-rutin használata (olcsóbb vezérlőkön gyakran előfordul, hogy a pedál(ok) bizonyos helyzeteiben a vezérlő folyamatosan küldi a MIDI jeleket, pedig nincs is pedálmozgatás. A hiszterézis megvalósítással ez a probléma kiküszöbölhető)

 

3 hozzászólás a következőhöz: “OCC-1(b)

 1. Figyelmesen elolvastam a fentebb található ismertetést az OCC-1(b) orgonakonzol-vezérlőről, és nagyon nagy örömmel vettem tudomásul már a puszta létezését is. Bizony, nagy dolog ez! Amit azonban kifejezetten kifogásolhatónak találok az nem más, mint pont a lényeg hiánya: MENNYI AZ ÁRA? Szerintem ez egyáltalán nem sorolható a lényegtelen szempontok közé.

  • admin szerint:

   Kedves Tibor

   Köszönöm megtisztelő figyelmét.
   Azért nincs ár, mert ezt még nem tartottam olyan komoly verziónak, hogy árat lehetne rá adni.
   De Ön a harmadik érdeklődő, így tervbe vettem, hogy tervezek és legyártatok hozzá rendes (professzionális) nyomtatott áramköri panelt, anélkül ez csak egy amolyan sufni-tuning project, annak ellenére hogy így is nagyon jól működik.
   Amint sikerül egy árat kikalkulálnom, jelentkezem.
   (minél több a darabszám, annál olcsóbban lehet legyártatni a panelt)

   Más:
   Ha jól sejtem, Önnek válaszoltam a Hauptwerk-orgona fórumon.
   http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=Hauptwerk&id=1333208305
   Remélem sikerül rájönnie a hibajelenség okára!

   Üdvözlettel: Csabi

 2. Bicskei Nándor szerint:

  Kedves Csabi, azt hiszem te ajánlottad nekem a piotrgrabowsky hárommanuálos hangmintát, valamikor össze kéne jönnünk, mert az orgonám elnémult. Ha te vagy akit keresek, írj nagyon fontos.
  Ha nem nagy kérés, telefonálj, vagy írj. T:06304020620 Köszönöm Nándi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .